Lammfärsbiffar - Gott recept med vintips | Senses Wineclub

Lammfärsbiffar med smashad potatis och ljummen bönsallad med mangold

Ingredienser

Recept: Fredrik Jonsson

Lammfärsbiffar
800 g lammfärs
1 st chilipeppar (röd chili)
4-5 st vitlöksklyftor
1 msk olivolja extra virgin
2 st ägg
6 krm torkad rosmarin
½ - 1 Rödlök
Salt & svartpeppar
Ca 50 g smör till stekning

Bönsallad med mangold
380 g stora vita bönor EKO
Ca 400 g Mangold
2-3 kvistar färsk rosmarin
½ dl olivolja extra virgin
Saften från ½ -1 citron
2,5 -3 dl vatten.
Salt och svartpeppar

Smashad potatis
Ca 1 kg potatis mjölig
½ dl olivolja extra virgin
2 krm torkad rosmarin
2 krm salt
2 krm vitpeppar
1 krm muskot
Skalet från 1 st citron

Villaforte Barolo 2014

VillaForte Barolo inleder med en frisk doft av körsbär, rosenblad, tobak och fat. Smaken överraskar sedan med en elegant och fyllig karaktär av körsbär, mörka kryddor och choklad. Vinet har en balanserad syra, fina tanniner och en nyanserad fatkaraktär. 

Gör så här

Sätt ugnen på 150°C
Lammfärsbiffar
1. Finhacka vitlök, chili och rödlök.
2. Knäck äggen i en skål och vispa upp dem lätt med en gaffel.
3. Blöt din hand med kallt vatten och blanda alla ingredienserna i en bunke.
4. Forma fyra stycken bollar av färsblandningen.
5. Lägg bollarna på en plan yta och platta till dem försiktigt med handen. Cirka en centimeter i tjocklek.
6. Smält smör i en stekpanna på medelhög värme och stek
biffarna på vardera sidan i cirka 2-4 min, eller tills de fått lite färg. Lägg biffarna i en ugnssäker form, häll över stekfettet och ställ in
dem i mitten av ugnen i ca 15-20 min. 
Smashad potatis
1. Skala och koka potatisen i rikligt med saltat vatten tills den blivit mjuk.
2. Häll av vattnet och mosa/smasha potatisen med en slev samtidigt som du tillsätter oljan.
3. Tillsätt kryddorna, rivet citronskal och blanda ordentligt
med en slev.

Bönsallad med mangold

1. Strimla mangolden, skär bort lite av det vita på rotblasten. Lägg den sedan i en kastrull med lätt saltat vatten och låt koka upp. Koka i 3- 5 min. Häll därefter av vattnet.
2. Lägg bönorna i en sil och skölj dem noga.
3. Hetta upp olivolja i en stekpanna på hög värme och lägg i mangold, vita bönor och några kvistar rosmarin. Pressa över citronsaft och slunga ordentligt några gånger eller rör runt så att ingredienserna blandas.
4. Tillsätt vatten och låt reducera bort under omrörning.

Servera rätten med fräscha delikatesstomater och finhackad,
färsk rosmarin.  

Ta del av våra senaste nyheter, vintips, vinprovningar och mässor. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Prenumerera
Välkommen! Senseswineclub.se innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Jag är över 25 år