Bräserat lammlägg
1. Skala och hacka gul lök och vitlök.
2. Skala moroten och skiva den i ca. 2 cm långa bitar.
3. Salta och peppra lammläggen och klappa dem med mjöl runt om.
4. Stek lök, vitlök, chili och morot i olivolja och smör i en större gryta tills den gula löken mjuknat och moroten ”svettats”. Ta dem sedan ur grytan.
5. Höj värmen på grytan till hög värme. Bryn lammläggen i olivolja runt om så att de får en gyllenbrun yta.
6. Lägg tillbaka löken och moroten i grytan med lammläggen och tillsätt lagerblad, balsamvinäger, vin, tomatpuré, rosmarin, timjan, kanel och svartpeppar och vatten. Koka upp, sänk värmen till svag värme och låt koka under lock i ca. 1-1,5 timmar eller tills köttet faller isär från benet.
7. Lyft ur lamläggen ur grytan. Sila av skyn från grytan, reducera ned till hälften och tillsätt lite smör (montera) om tjockare sås önskas. Smaka av med salt och peppar
Rostad mandel på mandelpotatis
1. Skala och koka mandelpotatisen i lätt saltat vatten. När potatisen mjuknat så silar
du av vattnet.
2. Bryn smöret i en kastrull; först smälter du det sen låter du det stå kvar under värme tills det får en ljusbrun nyans och nötig smak.
3. Rosta mandeln i en stekpanna på hög värme under konstant omrörning, var försiktig så att mandeln inte bränns. Mortla eller mixa mandeln till mindre bitar när den svalnat.
4. Lägg upp potatisen för servering och häll på det brynta smöret, vänd om försiktigt med en slev. Toppa med rostad mandel, olivolja och lite svartpeppar.
Servera rätten med skysås och hackad persilja.