Ost och vin - Hitta rätt vin till osten | Senses Wineclub

99100101

Ost och vin - rätt vin till ostbrickan

När man tänker ost och vin, tänker många oftast rött vin till hela ostbrickan.

Vi på Senses håller inte riktigt med. Om man måste ha endast ett vin till hela ost- och charkbrickan rekommenderar vi ett fruktigt vitt vin med bra syra.

Rött vin kan bli lite strävt till charkuterier speciellt om det är lite kryddigare sorter som salami och torkad chorizo.

Utgå alltid från vilka ostar ni vill äta för att se vilka viner som passar, se nedan. Överlag så funkar oftast fruktiga vita viner bättre till de flesta ostar. Men! För att få den ultimata smakkombinationen rekommenderar vi att ha med 2-3 olika viner till ostbrickan.

Är du osäker på smakerna till olika ostar med alla dessa tjusiga namn, ta hjälp av din osthandlare i närmaste mataffär. Där kan du även be om smakprover och prova dig fram.

Färskost och gräddiga ostar – Brilliat Savarin, Burrata

Till färskostar och gräddiga ostar ska man helst ha vita friska och fruktiga viner, eller mousserande vin. Men fruktiga lätta röda viner passar också. En av våra favoritkombos är den krämiga Brilliat Savarin med ett glas champagne - en oemotståndlig kombination. Kolsyran har en renande effekt när du äter mjuka och krämiga ostar. Krämigheten dämpar syran i champagnen och smakerna balanseras. Brilliat
Savarin är en krämig och gräddig ost från Frankrike tillverkad av komjölk och grädde. 
En av våra favoritkombos är den krämiga Brilliat Savarin med ett glas champagnen - en oemotståndlig kombination. 
Krämigheten dämpar syran i champagnen och smakerna balanseras.

Mjuka och halvhårda ostar – Brie, Camembert, Kittost, Manchego, Apenzeller, Gruyere, Bondost

Till mjuka och lite salta ostar som Brie, Camembert eller Kittostar kan lättare röda viner passa t ex en pinot noir. Även fruktiga vita viner som riesling, chardonnay alternativ pinot blanc.

Halvhårda ostar så som Manchego, Appenzeller och Gruyere passar utmärkt till en fruktig chardonnay eller en torr riesling men även fruktiga röda viner så som sangiovese, merlot eller cabernet sauvignon. 

Palmer & Co Brut Réserve

Champagne med grym mousse

Mauro Chardonnay

Fruktig chardonnay, perfekt till brieost

Crudo Prosecco

Citrus, äpple och päron

Hårda ostar – Parmesan och Pecorino

Exempel på hårda ostar eller ostar med fast konsistens som oftast är feta och salta är Parmesan eller Västerbottenost. Hårdost är en pressad ost som man får genom att lägga ostmassan i en form för att det mesta av vasslen ska rinna bort innan osten lagras. Sen badas osten i saltlake för att få en hård skorpa inför lagringen. Desto längre osten får lagras, blir den även smakrikare. Hårdostar lagras normalt mellan två till 36 månader och i vissa fall ännu längre. Till hårda ostar som parmesan, pecorino, svecia och comté passar kraftigare röda viner t ex Amarone och cabernet sauvignon.

Under vår provning i Sundsvall fick vi smaka på en pecorino med äkta tryffel i, den var fantastisk tillsammans med en sangiovese. Fråga efter den i ost och charkdisken, har man tur så kanske den finns, annars kan man fråga om det går att beställa till butiken. 
Till hårda ostar som parmesan, pecorino, svecia och comté passar kraftigare röda viner t ex Amarone och cabernet sauvigon.

Domìni Veneti Amarone Classico

Kraftfull och eldig

Manifesto Nero d'Avola

Fruktig och mustig med toner av bigarråer

Hahn Pinot Noir

Elegant “pinne” från USA

Vit-, blå- och grönmögelost 

Till milda vitmögelostar kan mjuka och lättare röda viner funka. Men helst fruktiga vita viner som riesling. Är osten lite kraftigare och med mer mögel så är det bäst att ha ett sött vitt vin till, eller såsom de flesta kallar det ”dessertvin”. Viktigt är att servera de söta vinet kallt. Sältan och sötman gifter sig
utmärkt tillsammans.

Syrliga getostar

Till syrliga getostar passar alltid en sauvignon blanc. Det är ett klassisk ost och vinäktenskap.  Vinets syra och gröna toner (gräs, svartvinbärsblad, örter) passar perfekt till syrligheten i osten, som handen i handsken. Sainte-Maure de Touraine är en av våra favoritostar från Loire och den är utmärkt till en krispig sauvignon blanc.
Till syrliga getostar passar alltid en sauvignon blanc. Det är ett klassisk ost och vinäktenskap. Vinets syra och gröna toner (gräs, svartvinbärsblad, örter) passar perfekt till syrligheten i osten, som handen i handsken.

Andean Sauvignon Blanc

Sval argentinare med toner av krusbär - Lanseras 1 december

Samos Vin Doux

Sött och gott, serveras väl kyld

Sander Riesling

Funkar till hela ostbrickan

Några enkla tips…

1. Gör det enkelt för dig och håll dig till tre ostar.

2. Temperatur: Ställ fram osten gärna två timmar innan servering. Hårda ostar kan du ta fram från kylen cirka 20 min innan servering. Färskostar kan du ta fram 5 min innan.

3. Presentation: Gör som proffsen, För att inte torka ut ostarna som ligger framme, täck dem med en ren fuktig handduk.

4. Kör en kort och enkel presentation om ostarna. Berätta vart de kommer ifrån och förklara vilka som är milda till starka så man inte blandar helt galet. Berätta även vilka viner som är tänkt till respektive
ost.

5. Ha alltid något sött till ostbrickan. Exempelvis marmelad eller frukt. Antingen färsk frukt såsom dadlar, granatäpple, päron eller physalis, inte bara gott men också snyggt på ostbrickan. Och om du har tid så kan du steka några äppelskivor och servera till osten.

6. Rosta gärna nötterna som ska vara till ostbrickan. Ta lite mandlar, valnötter och macadamianötter. Lägg nötterna på en plåt med smörpapper och blanda ihop med en nypa flingsalt. Servera varma eller
ljumna. Nötter är bra att ha med på ostbrickan för att få lite mer tuggmotstånd.

Gör din egen marmelad, med päron och valnötter

Ett enkelt sätt att imponera på dina gäster är att bjuda på en hemmagjord marmelad. En av våra favoriter är päronmarmelad smaksatt med lite vanilj och hela valnötter.

Gör så här:
Ta tre päron. Skala, kärna ur och skär i små bitar. Lägg i en kastrull. Tillsätt 3 msk vatten och pressa i en halv lime. Låt koka i cirka 10 minuter. Ta 1 tsk fruktpektin med 2 msk socker och häll i kastrullen, blanda ihop och koka 1 min. Ta 1 dl valnötter, hacka hälften av valnötterna, spara några hela nötter. Tillsätt sedan tillslut nötterna, en 1 tsk vaniljsocker, 1 dl socker och låt koka i 5 min till. Ta av kastrullen från spisen och låt svala. Häll sedan upp i glasburk och servera till ostbrickan.
Ett enkelt sätt att imponera på dina gäster är att bjuda på en hemmagjord marmelad!
Vad ska man göra med ost som har blivit över?

Spara osten och riv den. Frys in och ta fram nästa gång du ska göra en gratäng eller pizza.

Eller! Ett enkelt och gott snacks är cheese sticks. Köp smördeg eller filodeg, skär ut i långa strimlor och rulla båda ändorna åt motsatta håll så att du får en långa snurra. Lägg degen på en plåt med smörpapper. Strö över den överblivna osten och grädda sedan i ugnen på 225°C i 10 minuter och vips så har du förvandlat dina rester till goda och snygga snacks. 

Ta del av våra senaste nyheter, vintips, vinprovningar och mässor. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Prenumerera
Välkommen! Senseswineclub.se innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Jag är över 25 år