Tomatsås
1. Hacka rödlök, chili och vitlök. Bryn i olivolja på medelstark värme i en kastrull.
2. Häll i körsbärstomaterna och balsamvinägern. Krydda med torkad oregano, torkad basilika och socker. Salta och peppra.
3. Sänk värmen på plattan till svag värme och låt såsen sjuda under lock i ca 15-20 min. Smaka av med salt och peppar.
Porchetta
Sätt ugnen på 150 grader
1. Strimla rödlök och fänkål samt skiva vitlöken i tunna skivor. Hacka kapris. Fräs i en stekpanna på hög värme i olivolja i ca 5 min, rör runt då och då. Det är fint om rödlöken och fänkålen får en liten bränd yta. Krydda med timjan salt och peppar. Pressa över citronsaft och tillsätt kapris. Häll på en halv deciliter vatten och låt reducera bort. Dela fläskkarrén i två delar. Banka sedan ut vardera delen till ca centimetertjocka skivor.
2. Lägg på röran från stekpannan på karréskivorna i tunt lager. Rulla ihop karréskivorna till en kompakt rulle. Bind rullen med steksnöre.
3. Bryn fläskrulladerna runt om i en stekpanna på medelhög värme med olivolja och smör tills de får färg. Lägg fläskrulladerna i en ugnssäker form, häll över stekskyn och låt stå i mitten av ugnen i ca 10-15 min eller tills de når en innertemperatur på 70-75 grader.
4. Rosta fänkålskryddan i en stekpanna på medelstark värme i ca 3 min under konstant omrörning. Smula fänkålskryddan över fläskrulladerna vid servering.
Auberginegratäng
Sätt ugnen på 250 grader.
1. Skär auberginen längst med i 1/2 centimeter tjocka skivor. Salta skivorna och lägg i ett durkslag. Låt stå och dra i ca 10-15 min eller tills vätska sipprat ut. Torka av skivorna med hushållspapper och gnid in dem i citronsaft, salta och peppra.
2. Smörj en ugnssäker form med olivolja. Lägg aubergineskivorna i formen så att de täcker hela botten, hacka russinen och strö över aubergineskivorna. Rosta i mitten av ugnen ca 10 min eller tills skivorna fått färg.
3. Ta ut formen ur ugnen och häll på tomatsåsen på aubergineskivorna i formen, strö över finriven parmesanost på tomatsåsen. Grädda i mitten av ugnen i ca 10-15 min eller tills osten har smält och fått lite färg.