”Bolliti misti” (köttgryta)
1. Skala och hacka gul lök och vitlök. Skala och skiva morot och palsternacka i ca två centimeter tjocka skivor. Finhacka stjälkselleri, purjolök och bacon. Dela lammkorven i ca 2 cm bitar och dela vardera skogschampinjon i fyra delar.
2. Hetta upp olivolja och smör i en gryta och fräs gul lök, vitlök, stjälkselleri, purjolök, morot och palsternacka i några minuter. Lägg därefter i bacon, grytbitar av nötbog och lammkorv och tomatpuré, stek tills köttet fått färg. Rör runt då och då.
3. Finhacka timjan och lägg i grytan med en rosmarinkvist, salt, svartpeppar och kanel. Häll på vin, köttbuljong och grönsaksfond. Rör runt.
4. Låt grytan koka upp och därefter stå och puttra på svag
värme i ca 1 1/2 timme med ett lock på glänt. Rör om då och då. Späd grytan med vatten och låt stå och sjuda i ytterligare en 1/2 timme.
Polenta
1. Koka upp vatten i en kastrull med salt. Häll i polentan under kraftig omrörning. Rör i riven parmesanost. Tillsätt lite extra vatten så att du får en grötig massa.
2. Lägg polentan i en form och ställ in i kylen i ca en timme.
3. Skär upp 4 till 6 st bitar av polentan och stek dem i rikligt med olivolja i en het stekpanna.
Salsa verde
1. Skala och finhacka vitlök. Finhacka sardellfiléer, kapris och persilja.
2. Blanda vitlök, sardeller, kapris och persilja med en äggula och olivolja. Smaka av med några droppar citronsaft och svartpeppar.