Bolliti Misti - vin till köttgryta | Senses Wineclub

”Bolliti misti” med polenta och salsa verde

Ingredienser

”Bolliti misti” (köttgryta)
Ca 500 g grytbitar av nötbog
140 g bacon
Ca 125 g lammkorv
Ca 200 g skogschampinjoner
2 st gula lökar
4 st vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
1/2 dl hackad stjälkselleri
1 dl hackad purjolök
1 st morot
1 st palsternacka
1 msk hackad färsk timjan
1 st rosmarinkvist
2,5 dl köttbuljong
2,5 dl VillaForte Barolo
2 msk grönsaksfond
Ca 2-3 dl vatten
1/2 dl olivolja
50 g smör
4 krm svartpeppar
2 krm salt
1krm kanel 

Polenta
250 g polenta (majsmjöl)
1L vatten
Ca 120 g Parmesanost
2 krm salt
Ca 2 dl olivolja 

Villaforte Barolo

Elegant och fylligt rött vin, med frisko och fruktdriven smak med påtaglig karaktär av körsbär, mörka kryddor och choklad. Utmärkt matvin, främst till rätter av mörkt kött och kalv eller krämig svamprisotto med tryffel.  

Gör så här

”Bolliti misti” (köttgryta)
1. Skala och hacka gul lök och vitlök. Skala och skiva morot och palsternacka i ca två centimeter tjocka skivor. Finhacka stjälkselleri, purjolök och bacon. Dela lammkorven i ca 2 cm bitar och dela vardera skogschampinjon i fyra delar.
2. Hetta upp olivolja och smör i en gryta och fräs gul lök, vitlök, stjälkselleri, purjolök, morot och palsternacka i några minuter. Lägg därefter i bacon, grytbitar av nötbog och lammkorv och tomatpuré, stek tills köttet fått färg. Rör runt då och då.
3. Finhacka timjan och lägg i grytan med en rosmarinkvist, salt, svartpeppar och kanel. Häll på vin, köttbuljong och grönsaksfond. Rör runt.
4. Låt grytan koka upp och därefter stå och puttra på svag
värme i ca 1 1/2 timme med ett lock på glänt. Rör om då och då. Späd grytan med vatten och låt stå och sjuda i ytterligare en 1/2 timme.

 
Polenta
1. Koka upp vatten i en kastrull med salt. Häll i polentan under kraftig omrörning. Rör i riven parmesanost. Tillsätt lite extra vatten så att du får en grötig massa.
2. Lägg polentan i en form och ställ in i kylen i ca en timme.
3. Skär upp 4 till 6 st bitar av polentan och stek dem i rikligt med olivolja i en het stekpanna.

Salsa verde
1. Skala och finhacka vitlök. Finhacka sardellfiléer, kapris och persilja.
2. Blanda vitlök, sardeller, kapris och persilja med en äggula och olivolja. Smaka av med några droppar citronsaft och svartpeppar. 
Vi använder cookies för att ge dig en bättre användarupplevelse

Ta del av våra senaste nyheter, vintips, vinprovningar och mässor. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Prenumerera
Välkommen! Senseswineclub.se innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Jag är över 25 år