Vegetarisk Boeuf Bourguignon
1. Tina Oumph.
2. Skala steklök, vitlök, morötter och ansa svampen.
3. Hacka paprika, dela de lite större steklökarna på hälften
och finhacka vitlök och chili.
4. Dela skogschampinjonerna i fyra delar och dela Oumph i
mindre bitar samt skär morötterna i ca. 2 cm långa stänger.
5. Hetta upp en gryta och smält smör tillsammans med olivolja.
6. Stek lök, vitlök och chili några minuter på medelstark
värme. Lägg i morötter, skogschampinjoner och torkad timjan, rör runt. Lägg i lagerblad, tomatpuré, pepparkorn och hackad färsk timjan, rör runt.
7. Dela den svarta vitlöken rakt av, diagonalt på mitten,
tryck ut fyra halvor från skalet med fingrarna. Lägg i grytan och rör runt.
8. Häll på soja, grönsaksfond, vin, 4 dl vatten och salt. Rör
runt och låt koka med ett lock på glänt i ca. 25-35 min.
9. Späd med ca 4 dl vatten. Lägg i syltlök, Oumph och den hackade paprikan, låt koka ytterligare ca. 25-35 min. Smaka av med salt och peppar.
Servera med pressad potatis, en tjock brödskiva, hackad färsk timjan och nymalen svartpeppar.
Pressad potatis
1. Skala potatisen och koka i lättsaltat vatten.
När potatisen kokat klart, ca. 12-15 min tar du av den från spisplattan men håller den varm i vattnet tills servering. Precis innan servering häller du av vattnet och pressar potatisen med en potatispress på ett uppläggningsfat, eller direkt på tallriken.
Krydda med vitpeppar och garnera med hackad persilja.