Du vet väl att man bara få kalla ett mousserande vin ”Champagne”, om det kommer från området Champagne som ligger i Frankrike.
Servering
1. Viktigt att champagnen är väl kyld till serveringen. Och för att inte korken ska smälla av vid öppning. Kyl vinet två till tre timmar i kylskåp, alternativt ställ i ishink med hälften is och hälften vatten, då kyls flaskan på 30 min. Den korrekta serveringstemperaturen anses vara mellan 6-8 grader.
2. Börja med att ta bort folien. Lossa grimman med sex varv. Ha alltid en tumme på korken så att den inte smäller av. Här är det viktigt att flaskan är kyld, om flaskan är varm upptill så är det större risk att korken flyger iväg.
3. Håll flaskan i ett bra grepp, ena handen runt korken och andra handen i längst ner, med tummen i botten. Luta flaskan lite, håll i korken och vrid på flaskan.
Torrhetsbeteckningar
Brut – Betyder att champagnen är torr
Extra Brut – Som det låter, extra torr (mindre än 6 gram socker/liter)
Demi-Sec – Halvtorr
Olika betydelser
Cuvée - De flesta champagne är inte årgångsbetecknad (på engelska NV = Non Vintage), de kallas för standardcuvéer. Standardcuvéen är en blandning av viner från flera årgångar och olika vingårdslägen.
Vintage/Millésimé - De år skörden håller speciellt hög kvalitet produceras årgångsbetecknad champagne, även benämnd millésimé på franska. Vinerna måste lagras i minst tre år med jästfällningen och håller därefter för ytterligare lagring.
Blanc de Blancs - Dessa champagner är gjorda på endast chardonnaydruvan.
Blanc de Noirs - Dessa champagner är gjorda på endast blå druvor, pinot noir och pinot meunier