Coq au vin - kycklinggryta | Senses Wineclub

Coq au vin - fransk kycklinggryta

Ingredienser

Recept: Mattias Larsson

600 g kycklinglårfilé
12 steklökar
250 g skogschampinjoner 
1 ½ dl rödvin
3 dl mörk kalvfond
2 msk vetemjöl
2 msk grovhackad bladpersilja
2 msk grovhackad rosmarin
smör och salt

600 g jordärtsskockor
olivolja och salt
½ fänkål
1 msk pressad citronjuice
1 msk olivolja
salt

Lapostolle Cuvée Alexandre Merlot 2012 

Komplex och intensiv doft med inslag av röda och mörka bär såsom hallon och blåbär, plommon samt kakao aromer. Rund med balanserad syra och en lång eftersmak. 
Perfekt till kött- och smakrika rätter.

Gör så här

Värm ugnen till 220 C.
1. Dela jordärtskockorna på längden och lägg de på ett bakplåtspapper i en ugnsfast form. Vänd runt de med olivolja och salt och lägg de med snittytan nedåt.
2. Ugnsbaka ca 30 minuter tills de är helt genommjuka.
3. Skala steklökarna och dela champinjonerna.
4. Hyvla fänkålen supertunt och blanda den med citronjuice, olivolja och lite salt.
5. Hacka örterna.
6. Dela kycklinglåren i 3 bitar vardera.
7. Värm en stor stekpanna till hög temperatur. Bryn kyckling, lök och champinjoner i smör till fin brynt färg. Krydda med salt och peppar. Strö över mjölet och rör om ordentligt. Häll på vinet och kalvfonden och låt det puttra sakta i pannan ca 10 minuter. Späd med lite vatten om det skulle behövas. Smaka av med salt.

Servera kycklinggrytan med jordärtskockorna och toppa med örterna och fänkålen. Servera gärna med en grönsallad eller några gröna goda blad.
Vi använder cookies för att ge dig en bättre användarupplevelse

Ta del av våra senaste nyheter, vintips, vinprovningar och mässor. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Prenumerera
Välkommen! Senseswineclub.se innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Jag är över 25 år