Grillad entrecôte - Recept och vintips | Senses Wineclub

Grillad entrecôte med kryddsmör, grönsaker och fyllda champinjoner!

Ingredienser

Recept: Fredrik Jonsson

Fyllda champinjoner
Ca 200 g champinjoner
½ dl ricotta
½ dl riven parmesanost
1 st vitlöksklyfta
1 krm salt
2 krm vitpeppar
Ca 1 msk Olivolja

Kryddsmör
100 g rumstempererat smör
½ msk olivolja
¼ kruka färsk persilja
2 st vitlöksklyftor
2 krm salt
3 krm svartpeppar
2 krm paprikapulver
4 krm chilipulver

Grönsaker
2 st majskolvar
2 st röd spetspaprika
1 knippe grön sparris
4 st salladslökar
Ca 100 g röd kvisttomat
½ citron

Entrecôte
Ca 480 g Skivad entrecôte
Salt & vitpeppar
2 msk olivolja
4 nypor flingsalt 

Vivanti Amarone della Valpolicella

Kraftfullt och kryddigt vin med intensiv doft av mörka bär, körsbär, plommon, örter och choklad. Smaken är fyllig och nyanserad med mjuka fina tanniner och balanserad syra. Med inslag av mörka körsbär, plommon och torkade frukter, vanilj och finstämd kryddighet.

Gör så här 

Tänd grillen och börja inte grilla förrän kolen har blivit till vit aska. Det går även bra att grilla i en grillpanna. 

Kryddsmör
1. Skala och finhacka vitlök. Finhacka persilja.
2. Blanda vitlök och persilja i smöret med kryddorna.
3. Lägg kryddsmöret på plastfolie och rulla till en hård cylinderformad rulle. Vira runt kanterna och lägg i kylen i ca 10-15 min.
4. Ta fram kryddsmöret ur kylen vid servering, skär i skivor och ta bort plasten. 

Fyllda champinjoner
1. Ansa och ta bort roten på vardera champinjon. Smörj dem med lite olivolja.
2. Skala och finhacka vitlök.
3. Blanda ricotta, riven parmesanost och finhackad vitlök med olja, salt och vitpeppar.
4. Fyll champinjonerna med ostblandningen där svamproten
varit och toppa med riven parmesanost. Lägg dem på grillen med ostblandningen uppåt, lägg på locket på grillen och grilla dem klara utan att vända på dem tills de får fin färg och du ser att ostblandningen bubblar utav värmen. 

Frukt & grönsaker
1. Skala och förkoka majskolvarna i ca 5 min i lättsaltat vatten.  
2. Skölj och skär vardera paprika i fyra långa delar samt dela salladslöken i två delar längst med. Skär bort den nedersta delen av sparrisarna. Skölj tomaterna. Torka paprika, tomater och majskolvarna med en handduk. Pensla alla grönsaker med ett tunt lager olivolja.
3. Grilla tills de mjuknat och fått en fin färg.

Entrecôte
Avslutningsvis grillar ni köttet. Allt på tallriken ska vara klart när ni serverar köttet och det ska serveras medium eller medium rare!
1. Torka köttet med hushållspapper. Salta och peppra samt pensla det med olivolja någon minut innan grillning. Grilla köttet i ca 2-4 min på vardera sida. Vänd köttet en gång. Köttet är klart ca 1-2 minuter från det att köttsaft börjar sippra fram på översta sidan efter vändning. Strö över flingsalt.

Servering: Lägg kryddsmör på köttet. Garnera rätten med färsk persilja och pressa över saften från grillad citron.

Ta del av våra senaste nyheter, vintips, vinprovningar och mässor. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Prenumerera
Välkommen! Senseswineclub.se innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Jag är över 25 år