Glögguiden - glögg och julbak med Lucia Choklad

109110111112

Glögguide - glögg och julbak med Lucia Choklad

Senses har haft smakrika samarbeten med Håkan Johansson och Lena Söderström. Båda mästare på att skapa sötsaker. Dem har gjort recept till oss på chokladpraliner, pepparkaksdeg och saffransdeg smaksatt med Lucia Chokladglögg.

Vi har även satt ihop en receptbok med nytänkande tilltugg till Lucia Choklad. Alla recepten är skapade av professionella vinskribenter, redaktörer och matbloggare.

Lucia Chokladglögg,
85 kr (nr 76504)

Glöggen baseras på viner från Piemonte och smaksätts utöver de traditionella kryddorna - kanel, kryddnejlika, kardemumma, muskot, ingefära och pomeran - med en infusion av rostade och finmalda kakaobönor.

Beställ
Håkan Johansson utsågs till världsmästare i Bakery Masters 2014 i kategorin ”sötebröd”. Håkan ansvarar idag för Bageri Brillo, på Skeppsbron i Stockholm, som levererar allt bröd till bl. a Stockholms Matmarknad, Riche, Taverna Brillo och Sturehof i koncernen Svenska Brasserier. Inför 2015 har Håkan tagit fram julrecept till Lucia Choklad, bland annat pepparkaksdeg med lucia choklad och supergoda lussebullar (se recept nedan).

Pepparkakor med Lucia Chokladglögg

Recept: Håkan Johansson

Ingredienser

600 g Vetemjöl
300 g Socker
250 g Smör
75 g Grädde
50 g Lucia Chokladglögg
125 g Mörk sirap
7 g Bikarbonat
7 g Kanel
7 g Ingefära
4 g Nejlika
4 g Kardemumma
4 g Pomerans
1 st Apelsin (rasp av skalet)

Gör så här
Blanda alla ingredienser till en deg. Degen ska bara gå ihop. Plasta in och lägg i kyl 2 timmar innan användning.

Håkan Johansson utsågs till världsmästare i Bakery Masters 2014 i kategorin ”sötebröd”

Mörk Luciatryffel 

Recept: Lena Söderström

Ingredienser (till ca 30 st)
2 dl Crème fraiche
2 msk Smör
1 dl Lucia Choklad
450 g Mörk choklad
Till garnering: 1/2 dl kakaopulver

Gör så här
Sjud upp crème fraiche och smör under omrörning i en liten släpplättpanna med hög kant (ca 22 cm i diameter). Rör i Lucia Choklad under omrörning och låt bara sjuda upp. Lägg i chokladen, ta pannan från värmen och rör om tills den smälter. Häll chokladmassan i en liten plastlåda. Täck formen med plastfilm och låt chokladmassan kallna i rumstemperatur. Låt sedan massan stelna i kylskåp 1-2 timmar eller tills den går att forma till tryfflar. Ta ut kulor med kuljärn eller tesked och forma dem till tryfflar. Sikta kakaopulvret över tryfflarna och rulla dem så att de blir täckta runtom. Förvara svalt.

Sikta kakaopulvret över tryfflarna och rulla dem så att de blir täckta runtom. Förvara svalt.

Saffransdeg

Recept: Håkan Johansson


Ingredienser
500 g Mjölk
50 g Jäst
1250 g Vetemjöl
250 g Socker
250 g Smör
1 st Ägg
10 g Salt
1 påse Saffran

Gör så här
Blanda alla ingredienser i en köksmaskin ca 2 minuter långsamt. Öka hastigheten och knåda degen ca 5-6 minuter. Lägg degen i en skål och täck med plast och låt jäsa ca 30 minuter. Dela upp degen i 60 grams bitar och rulla ut lussekatter. Lägg på plåt och låt jäsa ca 1 ½ timme till 2 timmar. Sätt in i ugn på 220 grader och baka i ca 6-7 minuter. Tag ut och pensla med ett ägg.

Nu är det dags att kavla upp ärmarna och sätta på förklädet. Här ska det bakas, knådas och rullas inför julen.

Receptbok - Nytänkande tilltugg till Lucia Choklad

Klicka på bilden för att se mer! 
Läs mer >

Ta del av våra senaste nyheter, vintips, vinprovningar och mässor. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Prenumerera
Välkommen! Senseswineclub.se innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Jag är över 25 år