I Sverige älskar vi såser, det ska vara sås till allt vi serverar och gärna en buffé av olika såser. Val av sås kan ses som en avgörande faktor till vilket vin du ska välja till det grillade. Här presenterar vi 4 vanliga såser som gärna förekommer på vårt middagsbord i samband med grillning.
Bearnaisesås: Här har vi en sås som som innehåller en hel del fett, som gör att vi kan gå på kraftigare och strävare viner. Feta såser tar bort det sträva i vinet vilket gör att du upplever det lenare och att du kan ha ett kraftigare och ett vin med tanniner i sig. Här kan man enkelt gå på druvor som Nebbiolo eller Cabernet Sauvignon med mycket karaktär och oftast är sträva.
BBQ-sås: En bbq-sås innehåller en hel del sötma och tvingar oss att matcha med ett vin som kan klara av sötman och lite till. Här går vi mot ett fruktigare och sötare vin, som inte låter sötman från maten ta över vinet. Här passar en fruktig Zinfandel eller en Sangiovese och Ripasso.
Feta såser tar bort det sträva i vinet.
Aioli: Aioli är en sås som kan förekomma vid grillning, gärna till fisk och skaldjur. Aioli har en
fet konsistens och en tydlig vitlökssmak, vilket gör ett fruktigt och bärigt rosé är utmärkt till en aioli, som inte krockar med den starka vitklössmaken.
Chilibaserade såser:Med chili kommer hetta, hetta i maten gör vinet mindre sött och strävare, vilket gör att man ska undvika viner med mycket tanniner och gärna ett vin med hög bärighet och sötma. Här matchar vi gärna med en fruktig Prosecco, Riesling eller Rosé. crudo