Välj rätt vin till grillat | Senses Wineclub

59

Välj rätt vin till grillat

Så fort solen tittar fram ska grillen fram. Det kanske är lite tidigt för att dra igång grillsäsongen, men hellre för tidigt än för sent. Ibland kan det vara svårt att välja det rätta vinet till just grillning. Grillning ger maten en mer rostad smak, vilket kan göra vinvalet mer komplext och svårt. Tillbehören är A och O vid val av vin och det hänger mycket på vad man serverar till det grillade köttet eller vegetariska alternativet. Vi vill självklart göra valet lättare och erbjuder här en liten guide med tips och trix vid val av vin till sommarens olika grillrätter. Under varje kategori presenterar vi passande viner. 
Tillbehören är A och O vid val av vin till grillat. 

Några enkla regler att utgå från vid val av vin:

- Lättare rätter, lättare viner och tvärtom.
- Matcha matens smaker med vinets smaker.  
- Söt mat, sötare viner. 
- Stark mat, undvik tanninrika(sträva) viner.

American BBQ

En American BBQ utgår vi från att vara t ex hamburgare, korv eller revbensspjäll och till det används gärna feta såser och även söta glazer och kryddiga rubbs. När det kommer till söt mat kan man utgå från en enkel regel, att vinet ska vara sötare än maten, annars finns det risk för att maten helt tar över vinet.

Till söt mat, välj ett sötare vin, annars tar maten helt över vinet.
Hamburgare: Till en hamburgare väljer vi gärna ett fruktigt vin och här gör det inte så mycket att vinet är lite strävt, sältan i hamburgaren gör att kraftigare viner känns mindre sträva. Med all den topping på en hamburgare, som t ex ost, bacon och dressing, gäller det att hålla jämna steg när det gäller valet av vin och gå då gärna mot de mörka röda vinerna. 

Korv: Vid kryddigare korvar behöver vi ett vin som kan matcha alla dessa smaker, starkt och kryddigt etc. Här passar ett fruktigt vitt vin utmärkt eller ett rött vin med hög bärighet och här vill vi gärna undvika alltför sträva viner, då hettan i korven ökar den sträva känslan. Riesling är en utmärkt druva att matcha till kryddigare korvar. 

Revbensspjäll: Revbensspjäll kommer ofta med en kryddig rubb eller en sötare glaze. För att matcha dessa smaker krävs ett fruktigt och smakrikt, gärna rött vin. Vid en sötare glaze ska strävare viner undvikas, här ska man gå mot ett lite fruktigare och bärigare vin som kan stå emot allt det söta från
maten. Här kan vi  välja en druvan Zinfandel som ofta är fruktig i både doft och smak.   

Raccolto Nero d'Avola Cabernet Sauvignon

Sander Riesling

Mammoth Zinfandel

Rött kött

Säkraste kortet till rött kött är ett kraftigt rött vin, men det går självklart bra med ett kraftigt vitt vin beroende på tillbehören. Serverar du fräscha och syrliga tillbehör med lite hetta, går en fruktig Riesling utmärkt, men jobbar du med feta tillbehör, potatisgratäng och feta såser krävs det mer kraft från vinet, där rött kompletterar smakerna bättre.
Säkraste kortet, kraftigt rött vin! 
Vid val av röda viner till rött kött behöver vi ett vin som inte hamnar i skymundan och låter maten ta över helt. Därför behöver man ett kraftigare, kryddigare och tanninrikare vin, vilket gör att vinet lever kvar längre i munnen. Druvor som är typiska grillviner till rött kött är Cabernet Sauvignon, Zinfandel, Nebbiolo och Malbec.

Oxfilé, rostbiff & ryggbiff: Jämfört med entrecôte och högrev är dessa tre delar av nötkött magrare, vilket gör att vi vi gärna går mot ett medelfylligt vin med mycket smak, där en argentinsk Malbec eller italienskt Sangiovese passar perfekt.

Entrecôte & högrev: För de fetare delarna av nöt krävs det mer tanniner som fungerar bra till fettet. Här väljer vi kraftiga och smakrika viner, som t ex Barolo. 

Skaldjur

Generellt till grillade skaldjur passar ofta krispigare vita viner. Här avgörs vinvalet vad vi serverar till och hur vi smaksätter skaldjuren.

Fräscha tillbehör: Till en syrlig och fräsch sallad behöver vi ett vin med syra t ex en Sauvignon Blanc från nya världen och här passar även ett mousserande eller rosévin utmärkt, då den möter upp sältan i skaldjuren på ett fint sätt.
Krispiga vita viner är utmärkt regel till grillade skaldjur.
Stark kryddning: Som så ofta smaksätter vi ofta skaldjuren med chili och vitlök, då behöver vi ett sötare och mjukare vin för att klara hettan. Till hettan funkar en Riesling utmärkt, då den är fruktig och söt med lite petroleum aromer som tar hand om hettan på ett bra sätt. Även här kan vi matcha med ett fruktigt rosévin eller mousserande. Viktigt här är att inte ta ett för tunt vin som gör att vinet hamnar i skymundan av både hetta och sälta. 

Vilt

Att äta vilt är både naturligt, gott och nyttigt, och trots stämpeln av att vilt skulle vara en hösträtt, så är det många som inte riktigt kan hålla sig så länge och tar fram den där rensadeln eller älgsteken lite tidigare än tänkt, för det är ju så gott! Hur hårt du väljer att steka köttet påverkar ditt val
utav vin. 

Hur hårt du väljer att steka köttet påverkar ditt val utav vin.Gillar du ditt kött rare? Då passar ett kraftigt och fylligt vin med kraftiga tanniner. Föredrar du hellre ett rosa kött (medium) så passar ett balanserat och markant vin. Är du en av dem som gillar ditt kött grillat rakt igenom, passar ett fruktigare vin med lite tanniner, gärna med mer frukt och syra.

Villaforte Barolo

Le Volte dell'Ornellaia 

Satellite Sauvignon Blanc

Fågel, fisk och fläskkött

Glöm den tråkiga och konservativa regeln rött till kött och vitt till fisk. Självklart kan man servera ett rött vin till fisk, här passar ett lite lättare rött vin, gärna med mindre strävhet och mer syra och gärna lite kylt, där en Pinot Noir med lite kryddighet och lättparfymerad kommer till sin rätta.

Fisk: Drömmen är att få fånga sin egen fisk, baka in den tillsammans med en massa örter och lite pressad citron i ett foliepaket och lägga på grillen. Här vill vi ha ett vin med liknande toner av sommar, örter och citron, där en Sauvignon Blanc sitter fint till den grillade fisken. Vid val av fetare fisk, t ex lax, där man gärna serverar den med en lite fetare sås, passar istället en Chardonnay bättre eller ett fruktigt rött vin. Självklart kan man också servera ett rosévin till sin grillade fisk.  
Glöm regeln rött till kött och vitt till fisk.

Fläskkött: När det kommer till grillat fläskkött, använder vi gärna en marinad, då krävs det ett vin som kan matcha dessa smaker, här bör man satsa på ett smakrikt vin och gärna lite fruktighet för att inte marinaden på köttet ska ta över vinet. Här kan du matcha med en spansk Rioja som med sin fruktighet kommer passa fint till det grillade köttet. 

Kyckling: Kyckling är mildare i smaken, vilket gör att vi inte bör välja ett alltför kraftigt vin, utan ska gå mot ett mindre fylligt och lättare vin. Pinot Noir är en perfekt druva att matcha till grillad kyckling med med sin kryddiga och mustiga smak som ofta kommer i en ljus röd färg. Ibland väljer vi att grilla kycklingen med en kryddig rubb eller en marinad, då ska vi välja ett vin med lite struktur t ex en Malbec eller Zinfandel. Är rubben eller marinaden stark bör vi går mot ett fruktigare rosé- eller rött vin. 

Stepp Pinot Noir

Mauro Chardonnay

Primicia Rioja Tinto 

Såser 

I Sverige älskar vi såser, det ska vara sås till allt vi serverar och gärna en buffé av olika såser. Val av sås kan ses som en avgörande faktor till vilket vin du ska välja till det grillade. Här presenterar vi 4 vanliga såser som gärna förekommer på vårt middagsbord i samband med grillning. 

Bearnaisesås: Här har vi en sås som som innehåller en hel del fett, som gör att vi kan gå på kraftigare och strävare viner. Feta såser tar bort det sträva i vinet vilket gör att du upplever det lenare och att du kan ha ett kraftigare och ett vin med tanniner i sig. Här kan man enkelt gå på druvor som Nebbiolo eller Cabernet Sauvignon med mycket karaktär och oftast är sträva.

BBQ-sås: En bbq-sås innehåller en hel del sötma och tvingar oss att matcha med ett vin som kan klara av sötman och lite till. Här går vi mot ett fruktigare och sötare vin, som inte låter sötman från maten ta över vinet. Här passar en fruktig Zinfandel eller en Sangiovese och Ripasso.

Feta såser tar bort det sträva i vinet. 


Aioli:
Aioli är en sås som kan förekomma vid grillning, gärna till fisk och skaldjur. Aioli har en
fet konsistens och en tydlig vitlökssmak, vilket gör ett fruktigt och bärigt rosé är utmärkt till en aioli, som inte krockar med den starka vitklössmaken.

Chilibaserade såser:Med chili kommer hetta, hetta i maten gör vinet mindre sött och strävare, vilket gör att man ska undvika viner med mycket tanniner och gärna ett vin med hög bärighet och sötma. Här matchar vi gärna med en fruktig Prosecco, Riesling eller Rosé. crudo

CastelRosso Governo

Crudo Catarratto Zibibbo

Via Del Campo Rosado

Vår ambition är alltid att hjälpa och utbilda våra medlemmar i Senses Wineclub att göra rätt val när det kommer till mat och vin. Som medlem får du inbjudningar till vinprovningar och mässor, där mat och vin i kombination alltid är i fokus.

Ta del av våra senaste nyheter, vintips, vinprovningar och mässor. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Prenumerera
Välkommen! Senseswineclub.se innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Jag är över 25 år