Höstguide - rätt vin till höstens mat | Senses Wineclub

65

Höstguide - Välj rätt vin till höstens smaker

Äntligen lite lugnare tider, mörkret smyger sig på, men det blir inte tråkigt för de! Nu har vi härliga ”mystider” framför oss, fredagsmys, torsdagsmys, måndagsmys. Nu tar vi fram svampen, tryffeln, rotfrukterna, grädden och smöret och förbereder oss inför långkok, pasta i stora lass, risotto och gratänger. Hurra för riktig och robust mat!

Svamp

Nu finns det massor av svamp att använda i matlagningen. Kantareller, Karl-Johan svamp, murklor och champinjoner är några av våra favoritsvampar. Svamp har en unik smak, som ger en känsla av höstlöv och jordighet och har en egen umami, och med rätt tillagning och rätt vin så blir det en fantastisk kombination.

Till mustiga köttgrytor eller såser med svamp ska man ha lite mer mustigare röda viner, viner med lite strävhet och mogen frukt med druvor som t ex cabernet sauvignon, syrah/shiraz, merlot, nebbiolo och sangiovese. 
Svamp har en unik smak, som ger en känsla av höstlöv och jordighet och har en egen umami.
Men om du ska laga en klassisk kantarelltoast så är en fatlagrad chardonnay perfekt till detta. Smöret från stekningen av svampen och sältan dämpar syran i vinet och frukten kommer fram. I det här fallet är kantarellen i fokus, då behöver du ett vitt vin som inte tar över rätten och inte krockar med svampens umami. Skulle du ha ett rött vin till kantarelltoasten skulle strävheten i det röda
vinet krocka med svampens umami.

Karl Johan svamp och ostronskivling är uppskattade matsvampar med mild och lite nötaktig smak, som är mycket populär i det italienska köket, i pasta och risottorätter. Sangiovese är perfekt till dessa rätter. Kantareller, även kallat skogens guld är en av de finaste svampar du kan använda i din matlagning. De gyllene svamparna förhöjer smaken på alla dina rätter men passar framförallt bra till kött- och vilträtter, risotto, pajer och pastarätter.

Mauro Chardonnay

Crudo Catarratto Zibibbo

Rotfrukter

Äntligen skördetid i fruktträdgårdar och grönsaksland. Rödbetor, grönkål, bönor, palsternackor och äpplen, vilket inte bara är gott, utan även nyttigt och färgglatt. Rotfrukter har ett brett användningsområde och gärna kombinera dem i mustiga soppor och grytor, eller om man hellre vill lägga dem i en långpanna och rosta i ugnen. Rotfrukter har en sötma som passar bra till kraftfulla viner. Oftast är rotfrukter ett passande tillbehör på middagen och då är Cabernet Sauvignon, Zinfandel och Pinotage bra viner alternativ.
Rotfrukter har en sötma som passar bra till kraftfulla viner. 

Footsteps Cabernet
Sauvignon

Escapades Cabernet Sauvignon Shiraz Malbec

Ktima Kir-Yianni Yianakohori Hills 2013

Tryffel

Tryffel är en typ av underjordiskt växande svamp. Doften är inte bara intensiv utan helt unik. Färsk tryffel ska tillagas så lite som möjligt. Tryffel är känslig för hög värme, knepet är att tillsätta tryffeln i
slutet av matlagningen. Bästa sättet att njuta av färsk tryffel är att riva tryffeln i silkestunna skivor över en rätt precis innan servering. Tryffelexperter anser, att det är bäst att använda tryfflar i rätter som inte redan är så kryddade, då deras karaktäristiska smak annars försvinner. Barolo och Barbaresco som görs på nebbiolodruvan kommer från Piemonte, där det finns mycket tryffel och dessa viner är nästan ett måste till tryffel!
Barolo och Barbaresco är nästan ett måste till tryffel!

Villaforte
Barolo

Col d'Orcia Brunello di Montalcino

Le Volte
dell'Ornellaia

Kuriosa

Varför inte en klassik syrah till en god lammgryta en kall höstkväll. Men vad är en klassisk syrah? och varför säger man så? Jo, vi börjar så här. Visste ni att syrah och shiraz är samma druva?
Skillnaden är ursprunget och stilen på vinet. När det står syrah på flaskan är karaktären på vinet i en elegantare och klassisk stil med mera subtila peppartoner och kommer från ”gamla världen” i de här fallet Europa. Och när det står Shiraz på flaskan är vinet oftast eldigare och fruktigare och från ”nya världen” Australien, Sydamerika , USA eller Sydafrika.
Visste ni att syrah och shiraz är samma druva!

Nu när vi går vidare till de mer kraftiga, robusta och sträva vinerna kan det vara svårt och skilja alla viner till höstens olika rätter. Här är en guide som visar hur de vanligaste druvorna skiljer sig och vilken mat och tillbehör som passar bäst till.

Tänk på! Desto mer strävt rött vin, desto mer krämighet eller fett behövs i maten för att håll beska smaker borta såsom i sallader och råa grönsaker. Ett enkelt knep att få de sträva vinet att passa bättre till maten är att salta lite mer, med mer sälta i maten kommer frukten enklare fram i vinet.


Cabernet Sauvignon
 – kraftiga och sträva med mycket smak och ger oftast en lång eftersmak. Inslag
av svarta vinbär, tobak och choklad. Det är bra att ha krämiga rätter eller
tillbehör till dessa viner, så som risotto, gratänger eller grytor. Det är för
att tona ner strävheten i vinet och locka fram frukten.

Shiraz/Syrah – eldiga med inslag av peppar och örter. Gott till mustiga grytor eller
söndagssteken.

Sangiovese – fruktiga, mjuka och bäriga. Bra till pasta, pizza och chark.

Merlot
– mjukt och bärigt. Pasta, pajer och hamburgare.

Barbera, Nero d’Avola – fruktiga, aromatiska och örtiga. Passar till tomatbaserade pastarätter.

Pinot noir – lätta med oftast silkeslena tanniner. Serveras till lättare rätter av ljust kött så
som kalv, kyckling eller kraftigare fiskrätter.

Nebbiolo – strama och nyanserade med hög syra och inslag av mogna plommon, körsbär, tjära och
viol. Perfekt till vilt, tryffel och svamp.

Malbec – Generösa och kraftiga. Mycket läder- och tobakstoner. Ett måste till en saftiga köttbit.

Zinfandel – Generösa och har mycket frukt. Tänk Amerika, utmärkt till hamburgare, pulled
pork och baby back ribs.

Corvina, rondinella (molinara) – kryddstarka viner, oftast i Amaroneviner. Servera till pasta med mycket parmesan eller pecorina eller hårdostar.

Chardonnay – fruktiga,  ibland smöriga toner. Gott som det är men även till fiskgrytor, vegetariska soppor eller en kantarelltoast.

Riesling – hög syra med persika- och limetoner, nästan de ända vinet som funkar till
kryddstarka heta rätter med en asiatisk touch.

Sauvignon Blanc – syrliga och gröna toner med en doft av svartvinbärsblad. Perfekt till en chèvre
chaud.

Satellite Sauvignon Blanc

Pouilly-Fumé Les Deux Cailloux

Escapades Sauvignon Blanc

Ta del av våra senaste nyheter, vintips, vinprovningar och mässor. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Prenumerera
Välkommen! Senseswineclub.se innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Jag är över 25 år