Varför inte en klassik syrah till en god lammgryta en kall höstkväll. Men vad är en klassisk syrah? och varför säger man så? Jo, vi börjar så här. Visste ni att syrah och shiraz är samma druva?
Skillnaden är ursprunget och stilen på vinet. När det står syrah på flaskan är karaktären på vinet i en elegantare och klassisk stil med mera subtila peppartoner och kommer från ”gamla världen” i de här fallet Europa. Och när det står Shiraz på flaskan är vinet oftast eldigare och fruktigare och från ”nya världen” Australien, Sydamerika , USA eller Sydafrika.Visste ni att syrah och shiraz är samma druva!
Nu när vi går vidare till de mer kraftiga, robusta och sträva vinerna kan det vara svårt och skilja alla viner till höstens olika rätter. Här är en guide som visar hur de vanligaste druvorna skiljer sig och vilken mat och tillbehör som passar bäst till.
Tänk på! Desto mer strävt rött vin, desto mer krämighet eller fett behövs i maten för att håll beska smaker borta såsom i sallader och råa grönsaker. Ett enkelt knep att få de sträva vinet att passa bättre till maten är att salta lite mer, med mer sälta i maten kommer frukten enklare fram i vinet.
Cabernet Sauvignon – kraftiga och sträva med mycket smak och ger oftast en lång eftersmak. Inslag
av svarta vinbär, tobak och choklad. Det är bra att ha krämiga rätter eller
tillbehör till dessa viner, så som risotto, gratänger eller grytor. Det är för
att tona ner strävheten i vinet och locka fram frukten.
Shiraz/Syrah – eldiga med inslag av peppar och örter. Gott till mustiga grytor eller
söndagssteken.
Sangiovese – fruktiga, mjuka och bäriga. Bra till pasta, pizza och chark.
Merlot – mjukt och bärigt. Pasta, pajer och hamburgare.
Barbera, Nero d’Avola – fruktiga, aromatiska och örtiga. Passar till tomatbaserade pastarätter.
Pinot noir – lätta med oftast silkeslena tanniner. Serveras till lättare rätter av ljust kött så
som kalv, kyckling eller kraftigare fiskrätter.
Nebbiolo – strama och nyanserade med hög syra och inslag av mogna plommon, körsbär, tjära och
viol. Perfekt till vilt, tryffel och svamp.
Malbec – Generösa och kraftiga. Mycket läder- och tobakstoner. Ett måste till en saftiga köttbit.
Zinfandel – Generösa och har mycket frukt. Tänk Amerika, utmärkt till hamburgare, pulled
pork och baby back ribs.
Corvina, rondinella (molinara) – kryddstarka viner, oftast i Amaroneviner. Servera till pasta med mycket parmesan eller pecorina eller hårdostar.
Chardonnay – fruktiga, ibland smöriga toner. Gott som det är men även till fiskgrytor, vegetariska soppor eller en kantarelltoast.
Riesling – hög syra med persika- och limetoner, nästan de ända vinet som funkar till
kryddstarka heta rätter med en asiatisk touch.
Sauvignon Blanc – syrliga och gröna toner med en doft av svartvinbärsblad. Perfekt till en chèvre
chaud.