Kräftguide

58

Välj rätt vin till kräftfesten

Äntligen augusti! Äntligen kräftor! Västerbottenpaj och gravad lax är några utav dem läckerheterna som gör kräftorna sällskap på det månbeklädda bordet. Blekrosa havskräftor eller illröda insjökräftor och snaps i all ära, men varför låta den goda kräftsmaken försvinna med snapsen? Smakmässigt är vin ett enastående alternativ till kräftor, och med generationer av snaps och brännvin är det inte helt lätt att veta vad för vin som passar bäst till just din kräftfest, det är det vi ska hjälpa dig med här, i vår kräftguide!

Allt handlar om tillbehören. Vad ni väljer att äta till kräftorna påverkar självklart ert val utav vin.

Några enkla tips man kan gå efter när man väljer vin till kräftor:

– Vin med höga syror passar bra till kräftor då den höga sältan från kräftorna dämpar syran i vinet.

– Matcha vinet rätt, fyllig mat, fylligt vin. Lätt mat, lätt vin.

– Feta såser tar bort det sträva i vinet.

– Undvik röda viner som dryck vid kräftskivor då den starka sältan från kräftorna minskar upplevelsen av syran och fruktigheten i vinet.

Varför låta den goda kräftsmaken försvinna med snapsen? Smakmässigt är vin ett enastående alternativ till kräftor.

Tips! Gör egen lag till dina kräftor

Kräftskiva

Den sörplande augustifesten är höjdpunkten på sensommaren för många i Sverige. Den traditionella festen som ursprungligen härstammar i det kungliga Sverige var en gång i tiden så populär att det skedde en utfiskning i slutet av 1800-talet. Utfiskningen ledde till ett kräftfiske-förbud fram till premiärdatumet den 8e augusti varje år. Förbudet drogs in 1994 men traditionen med kräftor i augusti återstår än idag med långa nätter i skojiga hattar och snapsvisor sjungandes tills stämbanden ger upp. 
Man ska inte skrämmas iväg av tanken utav vin till kräftorna.
Kräftor: Det vanligaste alternativet till kräftfesten är öl och starksprit, men bara för det
ska man inte skrämmas iväg av tanken utav vin till kräftorna. En frisk och fräsch Sauvignon Blanc med hög syra minskar sältan och låter smaken utav kräftan briljera. Även en halvtorr Riesling med lite syra rekommenderas också till våra nordiska skaldjur.

Escapades Sauvignon Blanc

Pouilly-Fumé les Deux Cailloux

Muscadet
Sévre et Maine Sur Lie

Ta del av våra senaste nyheter, vintips, vinprovningar och mässor. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Prenumerera
Välkommen! Senseswineclub.se innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Jag är över 25 år