Kycklinggryta - vin till kycklinggryta | Senses Wineclub

Kycklinggryta med mejram och svart ris 

Ingredienser

Recept: Fredrik Jonsson

2 dl svart ris
½ msk kycklingfond
½ msk olivolja

Kycklinggryta
Ca 450 g kycklinglårfilé
5 krm salt
4 krm vitpeppar
1 msk mejram torkad
2 msk olivolja
25 g smör
140 g bacon
2 st vitlöksklyftor
½ röd chili
2 st gul lök
5-7 st champinjoner
1 msk kycklingfond
2 dl vatten
½ dl Il Sole Merlot
3 dl vispgrädde
1 dl riven parmesanost
Salt & Peppar

Il Sole Merlot

Generöst fruktigt rött vin med silkiga tanniner, samt inslag av mogna mörka bär, choklad och kryddor. Servera vinet till en gryta eller till elegantare rätter av mörkt och ljust kött. 

Gör så här

Häll i kycklingfond i risvattnet. Koka riset enligt anvisningarna på paketet för fyra personer. När riset kokat klart häller du i olivolja och rör runt.

Kycklinggryta
1. Skala och finhacka gul lök och vitlök. Kärna ur en halv röd chili och finhacka. Rensa och slanta champinjoner. Skiva bacon i mindre bitar.
2. Ansa och skär kycklingen i bitar. Krydda kycklingen med salt, vitpeppar och mejram. 

3. Hetta upp olivolja i en traktörpanna och fräs kycklingen och bacon på medelstark värme tills kycklingen får stekyta. Lägg i smör, låt smälta och lägg i gul lök, vitlök, chili och champinjoner. Stek på medelstark värme i cirka fem minuter. Rör om då och då.
4. Häll i Il Sole Merlot och låt vinet reducera bort, tar någon minut. Häll därefter kycklingfond och vatten, låt småkoka i cirka 3-5 minuter.
5. Häll på grädde och lägg i parmesanost, rör runt. Sänk värmen på plattan och låt sjuda i cirka 5-10 minuter. Rör om då och då. Späd grytan med vatten till önskad tjocklek och sälta.

Servering: Garnera rikligt med hackad persilja.
Vi använder cookies för att ge dig en bättre användarupplevelse

Ta del av våra senaste nyheter, vintips, vinprovningar och mässor. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Prenumerera
Välkommen! Senseswineclub.se innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Jag är över 25 år