Varför har man olika glas till dryck? Smakar inte vinet likadant oavsett vilket glas man har?
Så här tänker nog de flesta. Det finns faktiskt vinglas som är anpassade efter olika vintyper. Glasen är speciellt utformade för att få fram rätt egenskaper av doft och smak. Vi har provat samma vin i olika glas samt olika viner i samma glas. Låter krångligt? Här berättar vi vad man kan tänka på vid servering av vin i rätt glas. Rätt glas gör skillnad. Har ni möjlighet att prova själva så gör det.
Rött – kraftiga och lagrade viner
Röda kraftiga och lagrade viner kan vara mer knutna. Därför är det bättre att ha en större kupa, med större utrymme för doften att träda fram samtidigt som det luftar vinet. Även de unga aromerna utvecklas i ett glas med stor kupa.
Vitt – kraftigare ekade vita
Samma sak här, fylliga stora vita viner så som chardonnay, chenin blanc och viogner bör också serveras i större kupor så att vinet öppnas och doften kommer fram.
Vitt – Friska och hög syra
Dessa viner passar i glas med mindre kupa och öppning. Eftersom dem oftast inte behöver luftas och man vill bevara aromerna. T ex. Sauvignon Blanc och Riesling.
Champagne - Mousserande
Champagne är bäst att servera i höga glas med liten öppning. För att bevarar bubblorna, fräschören och doften. Annars försvinner detta i en större kupa. Det finns även den andra mer klassisk modellen med en stor och vid kupa. Problemet med dessa glas är att ytan är så stor, att doften och bubblorna försvinner fortare.
Tips! Om ni ska köpa nya vinglas och vill få ut de mesta av vinernas smaker, så ska ni känna på glastoppen om det finns en kant eller ring. Vinet ska ”falla” i mun och inte ”hoppa”. En markant ring eller kant på glaset kan påverka "fallet".