Nyårsguiden - guiden för den kompletta nyårsmiddagen | Senses Wineclub

121122120118107119

Nyårsguiden - den perfekta nyårskvällen

Härligt med nyår! Chansen att börja om på nytt och ta tillfället att öppna champagnen, äta gott och
dricka goda viner. Vi har gjort en ”Nyårsguide” där vi tar dig genom hela kvällen. Från förberedelserna med dekantering av vinerna, till sabreringen på tolvslaget.

Innehåll:
- Champagneguide - recept på tilltugg, sabrering och nördig fakta
- Trerätters nyårsmeny komponerat av Mattias "Fredagskocken" Larsson, tillsammans med vintips
- Dekantering 
- Rätt glas till rätt vin

Palmer & Co Brut Réserve 

Palmer & Co Vintage Brut 2008

Palmer & Co Blanc de Blancs 2011

Champagneguide och sabrering

”Det sägs att trycket i en champagneflaska är lika högt som i ett bildäck. Då känns den där grimman ganska trygg att ha. Därför ska man alltid rikta sig bort från minglet och inte stå mot ett fönster eller massa uppställda glas”

Nörda ner dig med ännu mer fakta och tips i vår champagneguide. Vi tipsar om goda tilltugg, visar hur man sabrerar och går igenom grundläggande fakta om olika beteckningar, lagring och mycket mer.  

Sander Riesling

Le Volte dell Ornellaia Magnumflaska

Domìni Veneti Recioto della Valpolicella Classico

Laxtartar med gurka, fänkål och dillmajonnäs

Sander Riesling – ett friskt vitt vin i krispigt ren stil med inslag av päron, persika och citrus. Till denna serveras en frisk tartar av lax med gurka, fänkål och dillmajonnäs. En utmärkt kombo!

Till receptet >

Sander Riesling – ett friskt vitt vin i krispigt ren stil med inslag av päron, persika och citrus.

Rosmarinstekt ryggbiff med sauterade grönsaker och brynt smörbearnaise

Magnumflaska av Le Volte dell Ornellaia. Varför inte! En magnumflaska om något impar alltid på gästerna. Vinets intensiva körsbärstoner samt långa eftersmak passar utmärkt till ryggbiffen, och bearnaisens brynta ton är perfekt till vinets mogna och generösa frukt.

Tips! Lufta vinet innan servering (dekantering)

Till receptet >

En magnumflaska om något impar alltid på gästerna. Vinets intensiva körsbärstoner samt långa eftersmak passar utmärkt till ryggbiffen.

Mjölkchokladpannacotta med rårörda hallon och kola

Till sist har vi valt vår lilla delicata recioto – Domini Veniti Recioto della Valpolicella Classico. Som är gjort på torkade druvor, nästan russintorkade. Sött rött vin med läcker smak av torkade druvor, perfekt till Mattias Larssons mjölkchokladpannacotta.

Till receptet >

Domini Veniti Recioto della Valpolicella Classico. Sött rött vin med läcker smak av torkade druvor, perfekt till Mattias Larssons mjölkchokladpannacotta.

Dekantering - hur gör man och varför

Vad betyder dekantering och varför? Dekantering betyder helt enkelt att man avtappar vinet från flaskan till en dekanter eller karaff, i syfte att lufta vinet eller avlägsna fällningen som kan finnas i flaskbotten. Obs, det hjälper inte att bara öppna flaskan och låta den stå öppen på bordet, vinet måste få kontakt med syre. 

Ibland använder man sig även av ett ljus vid dekantera av äldre lagrade viner som har och bildat fällning i flaskbotten. Med ljusets hjälp ser du bättre i flaskhalsen och kan hindra att fällningen kommer med när du dekanterar vinet.

Kraftiga och strama viner mår bättre av att luftas. Vissa vita viner, så som ekad chardonnay eller
viogner kan också dekanteras. Men vita vinet måste hållas svalt samtidigt. Undvik att ställa in i kylen tillsammans med en skuren lök eller matresten, då det kan ta över i doften.  Dekantera vinet helst 2-3 timmar innan servering.

Öppna flaskan.

Häll i vinet  i lugn takt.

När du häller i vinet utsätts det för syre.

OBS! Se till att du inte får med fällningen.

Vid kraftiga och lagrade viner, låt stå upp till 2-3 timmar.

Servera vinet och njut.

Rätt glas till rätt vin – Varför har man olika glas till olika viner?

Varför har man olika glas till dryck? Smakar inte vinet likadant oavsett vilket glas man har?
Så här tänker nog de flesta. Det finns faktiskt vinglas som är anpassade efter olika vintyper. Glasen är speciellt utformade för att få fram rätt egenskaper av doft och smak. Vi har provat samma vin i olika glas samt olika viner i samma glas. Låter krångligt? Här berättar vi vad man kan tänka på vid servering av vin i rätt glas. Rätt glas gör skillnad. Har ni möjlighet att prova själva så gör det.

Rött – kraftiga och lagrade viner
Röda kraftiga och lagrade viner kan vara mer knutna. Därför är det bättre att ha en större kupa, med större utrymme för doften att träda fram samtidigt som det luftar vinet. Även de unga aromerna utvecklas i ett glas med stor kupa.

Vitt – kraftigare ekade vita
Samma sak här, fylliga stora vita viner så som chardonnay, chenin blanc och viogner bör också serveras i större kupor så att vinet öppnas och doften kommer fram. 

Vitt – Friska och hög syra
Dessa viner passar i glas med mindre kupa och öppning. Eftersom dem oftast inte behöver luftas och man vill bevara aromerna. T ex. Sauvignon Blanc och Riesling. 

Champagne - Mousserande
Champagne är bäst att servera i höga glas med liten öppning. För att bevarar bubblorna, fräschören och doften. Annars försvinner detta i en större kupa. Det finns även den andra mer klassisk modellen med en stor och vid kupa. Problemet med dessa glas är att ytan är så stor, att doften och bubblorna försvinner fortare.

Tips! Om ni ska köpa nya vinglas och vill få ut de mesta av vinernas smaker, så ska ni känna på glastoppen om det finns en kant eller ring. Vinet ska ”falla” i mun och inte ”hoppa”. En markant ring eller kant på glaset kan påverka "fallet".  

Ta del av våra senaste nyheter, vintips, vinprovningar och mässor. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Prenumerera
Välkommen! Senseswineclub.se innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Jag är över 25 år