Osso Buco - vin till Osso Buco på lamm | Senses Wineclub

Osso Buco på lamm med rostad mandel på mandelpotatis

Ingredienser

Bräserat lammlägg
4 st Osso Buco/ Styckat lammlägg (ca 700g bruttovikt)
2 krm salt + 2 krm vitpeppar
30 ml olivolja till att bryna lammläggen
1 msk vetemjöl
3 st lagerblad
1 st morot
1-2 st gul lök
4 st klyftor vitlök
1/2 röd chili
30 ml olivolja till stekning av lök m.m.
25 g smör
5 dl Mauro Primitivo Alberello.
5 dl vatten
1/2 dl balsamvinäger
2 msk tomatpuré
1 st kvist färsk rosmarin
1 kvist färsk timjan
2 krm svartpeppar
1 krm kanel

Rostad mandel på mandelpotatis
1 kg mandelpotatis
Ca. 50 g skållad sötmandel
50 g smör
Ca. 2 msk olivolja
2 krm grovmalen svartpeppar
1 st kruka persilja

MAURO PRIMITIVO ALBERELLO

Fylligt rött vin med generös smak och läckert solmogen mörk bärfrukt, syrlig frisk med mjuka tanniner, inslag av lakrits och fat. Passar bra till kötträtter, grytor och lagrad ost.

Gör så här

Bräserat lammlägg
1. Skala och hacka gul lök och vitlök.
2. Skala moroten och skiva den i ca. 2 cm långa bitar.
3. Salta och peppra lammläggen och klappa dem med mjöl runt om.
4. Stek lök, vitlök, chili och morot i olivolja och smör i en större gryta tills den gula löken mjuknat och moroten ”svettats”. Ta dem sedan ur grytan.
5. Höj värmen på grytan till hög värme. Bryn lammläggen i olivolja runt om så att de får en gyllenbrun yta.
6. Lägg tillbaka löken och moroten i grytan med lammläggen och tillsätt lagerblad, balsamvinäger, vin, tomatpuré, rosmarin, timjan, kanel och svartpeppar och vatten.  Koka upp, sänk värmen till svag värme och låt koka under lock i ca. 1-1,5 timmar eller tills köttet faller isär från benet.
7. Lyft ur lamläggen ur grytan. Sila av skyn från grytan, reducera ned till hälften och tillsätt lite smör (montera) om tjockare sås önskas. Smaka av med salt och peppar
Rostad mandel på mandelpotatis
1. Skala och koka mandelpotatisen i lätt saltat vatten. När potatisen mjuknat så silar
du av vattnet.
2. Bryn smöret i en kastrull; först smälter du det sen låter du det stå kvar under värme tills det får en ljusbrun nyans och nötig smak.
3. Rosta mandeln i en stekpanna på hög värme under konstant omrörning, var försiktig så att mandeln inte bränns. Mortla eller mixa mandeln till mindre bitar när den svalnat.
4. Lägg upp potatisen för servering och häll på det brynta smöret, vänd om försiktigt med en slev.  Toppa med rostad mandel, olivolja och lite svartpeppar.

Servera rätten med skysås och hackad persilja.
Vi använder cookies för att ge dig en bättre användarupplevelse

Ta del av våra senaste nyheter, vintips, vinprovningar och mässor. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Prenumerera
Välkommen! Senseswineclub.se innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Jag är över 25 år