Oxfile med fransk potatiskaka - vin till oxfile | Senses Wineclub

Oxfilé med bearnaisemajonnäs och rödvinsreducering.
Serveras med fransk potatiskaka med lagrad ost

Ingredienser

Ca 600 g oxfilé
Ca 50 g smör till stekning
Salt & vitpeppar
Flingsalt

Rödvinsreducering
2 msk olivolja
1 st rödlök
1 st vitlöksklyfta
1 1/2 dl rödvin
1 dl vatten
1 msk balsamvinäger
Salt & Svartpeppar

Fransk potatiskaka med ost
Ca 800 g fast potatis
50 g smör
3 dl vispgrädde
3 dl riven lagrad ost
Salt & Svartpeppar

Bearnaisemajonnäs
2 st äggulor
1 msk vitvinsvinäger eller dragonvinäger
1 tsk dijonsenap
2,5 dl rapsolja
2 krm salt
3 krm vitpeppar
1 kruka färsk dragon
1 msk hackad persilja 

Château Belgrave 2010

Fruktig, komplex och kryddigt rött vin i en klassisk stil med inslag av fat, svarta vinbär, tobak och ceder. Serveras vid cirka 18°C, gärna dekanterad någon timme, till rätter av lamm-, nöt- eller viltkött.

Sätt ugnen på 200˚C

Rödvinsreducering
1. Skala och grovhacka rödlök. Skala och smasha vitlöksklyftan.
2. Hetta upp olja i en kastrull och svetta löken i cirka 2 minuter.
3. Häll i rödvin, vatten och balsamvinäger och några kvistar timjan. Rör runt och låt sjuda i ca 45 min på svag värme utan lock.
4. Sila av löken och häll vinreduceringen i en kastrull,
salta och peppra efter smak och låt det återigen reducera i en kastrull till önskad tjocklek.

Fransk potatiskaka med ost
1. Skala potatisen och skiva den tunt på ett rivjärn eller mandolin. Lägg potatisen i en bunke och häll på vispgrädden, salta och peppra och rör runt med handen eller slev så att all yta på potatisskivorna täcks med vispgrädde.
2. Smörj en ugnssäker form med hälften av smöret. Riv osten.
Varva potatis och ost i formen, börja med potatis och avsluta med potatis. Häll på grädden som du har kvar i bunken över potatisen och pressa den till botten med handen så att kakan blir kompakt. Toppa med små klickar med resten av smöret och grädda i mitten av ugnen i ca 45-50 min, tag därefter ut potatiskakan och låt den vila i rumstemperatur i ca 15-20 min innan du skär upp den i bitar till servering. 
Bearnaisemajonnäs
1. Blanda äggulor, vinäger och dijonsenap i en skål.
2. Vispa med hög hastighet i rapsoljan med jämn stråle - använd ballongvisp för rätt känsla!
3. Finhacka bladen från en kruka färsk dragon och hacka färsk
persilja, rör ned i majonnäsen. Smaka av med salt och peppar.

Oxfilé
1. Ansa och skär köttet i ca 2 cm tjocka skivor, torka skivorna med hushållspapper och låt köttet vara rumstempererat innan stekning. Salta och peppra köttet precis innan stekning.
2. Smält smöret i en kastrull och låt saltet i smöret falla till botten i kastrullen så att du överst får en klar vätska (smörolja).
3. Hetta upp en stekpanna och stek oxfiléskivorna i smöroljan, stek i ca 2 min på vardera sida för medium rare. När du vänt köttet en gång öser du det rikligt med skyn från stekpannan. Salta och peppra.
4. När köttet stekt klart tar du det från stekpannan och
låter det vila i några minuter, strö över lite flingsalt.

Servera med en fräsch grönsallad och tomat. Garnera med lite färsk persilja.
Vi använder cookies för att ge dig en bättre användarupplevelse

Ta del av våra senaste nyheter, vintips, vinprovningar och mässor. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Prenumerera
Välkommen! Senseswineclub.se innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Jag är över 25 år