Sätt ugnen på 200˚C
Rödvinsreducering
1. Skala och grovhacka rödlök. Skala och smasha vitlöksklyftan.
2. Hetta upp olja i en kastrull och svetta löken i cirka 2 minuter.
3. Häll i rödvin, vatten och balsamvinäger och några kvistar timjan. Rör runt och låt sjuda i ca 45 min på svag värme utan lock.
4. Sila av löken och häll vinreduceringen i en kastrull,
salta och peppra efter smak och låt det återigen reducera i en kastrull till önskad tjocklek.
Fransk potatiskaka med ost
1. Skala potatisen och skiva den tunt på ett rivjärn eller mandolin. Lägg potatisen i en bunke och häll på vispgrädden, salta och peppra och rör runt med handen eller slev så att all yta på potatisskivorna täcks med vispgrädde.
2. Smörj en ugnssäker form med hälften av smöret. Riv osten.
Varva potatis och ost i formen, börja med potatis och avsluta med potatis. Häll på grädden som du har kvar i bunken över potatisen och pressa den till botten med handen så att kakan blir kompakt. Toppa med små klickar med resten av smöret och grädda i mitten av ugnen i ca 45-50 min, tag därefter ut potatiskakan och låt den vila i rumstemperatur i ca 15-20 min innan du skär upp den i bitar till servering.
Bearnaisemajonnäs
1. Blanda äggulor, vinäger och dijonsenap i en skål.
2. Vispa med hög hastighet i rapsoljan med jämn stråle - använd ballongvisp för rätt känsla!
3. Finhacka bladen från en kruka färsk dragon och hacka färsk
persilja, rör ned i majonnäsen. Smaka av med salt och peppar.
Oxfilé
1. Ansa och skär köttet i ca 2 cm tjocka skivor, torka skivorna med hushållspapper och låt köttet vara rumstempererat innan stekning. Salta och peppra köttet precis innan stekning.
2. Smält smöret i en kastrull och låt saltet i smöret falla till botten i kastrullen så att du överst får en klar vätska (smörolja).
3. Hetta upp en stekpanna och stek oxfiléskivorna i smöroljan, stek i ca 2 min på vardera sida för medium rare. När du vänt köttet en gång öser du det rikligt med skyn från stekpannan. Salta och peppra.
4. När köttet stekt klart tar du det från stekpannan och
låter det vila i några minuter, strö över lite flingsalt.
Servera med en fräsch grönsallad och tomat. Garnera med lite färsk persilja.