Porchetta - vin till fläskkarré | Senses Wineclub

Porchetta med auberginegratäng och rostad fänkål

Ingredienser

Tomatsås
1/2 röd chili
2 st vitlöksklyftor
1 st rödlök
400 g körsbärstomater (1 burk)
1 msk balsamvinäger
2 krm oregano EKO/krav
2 krm basilika EKO/krav
2 krm salt
2 krm svartpeppar
2 krm socker
2 msk olivolja

Porchetta
Ca 1 kg fläskkarré benfri rapsgris
2 st vitlöksklyftor 
Ca 15 g fänkål (färsk)
2-4 st rödlök
1/2 st pressad citron
4 krm timjan EKO/krav
2 msk kapris
2 msk olivolja
1/2 dl vatten
25 g smör
2 krm salt
2 krm mald vitpeppar
1 msk fänkål (krydda)
Steksnöre

Auberginegratäng
1 st aubergine + 1/2 msk salt
1 st pressad citron
1/2 dl russin EKO/krav
4 dl tomatsås (se ingredienser ovan)
Ca 100 g parmigiano reggiano lagrad 24 mån
1 krm mald svartpeppar
1 krm salt

Raccolto Corvina

Raccolto Corvina har en kryddig doft av katrinplommon, torkade körsbär och vanilj. Med smak av mörka körsbär, plommon, choklad, kaffe och salvia. 

Passar utmärkt till alla sorters kötträtter, gärna vilt eller till lagrade hårdostar. Serveras vid cirka 18°C.

Gör så här

Tomatsås
1. Hacka rödlök, chili och vitlök. Bryn i olivolja på medelstark värme i en kastrull.
2. Häll i körsbärstomaterna och balsamvinägern. Krydda med torkad oregano, torkad basilika och socker. Salta och peppra.
3. Sänk värmen på plattan till svag värme och låt såsen sjuda under lock i ca 15-20 min. Smaka av med salt och peppar. 

Porchetta
Sätt ugnen på 150 grader
1. Strimla rödlök och fänkål samt skiva vitlöken i tunna skivor. Hacka kapris. Fräs i en stekpanna på hög värme i olivolja i ca 5 min, rör runt då och då. Det är fint om rödlöken och fänkålen får en liten bränd yta. Krydda med timjan salt och peppar. Pressa över citronsaft och tillsätt kapris. Häll på en halv deciliter vatten och låt reducera bort. Dela fläskkarrén i två delar. Banka sedan ut vardera delen till ca centimetertjocka skivor.
2. Lägg på röran från stekpannan på karréskivorna i tunt lager. Rulla ihop karréskivorna till en kompakt rulle. Bind rullen med steksnöre.
3. Bryn fläskrulladerna runt om i en stekpanna på medelhög värme med olivolja och smör tills de får färg. Lägg fläskrulladerna i en ugnssäker form, häll över stekskyn och låt stå i mitten av ugnen i ca 10-15 min eller tills de når en innertemperatur på 70-75 grader. 

4. Rosta fänkålskryddan i en stekpanna på medelstark värme i ca 3 min under konstant omrörning. Smula fänkålskryddan över fläskrulladerna vid servering. 

Auberginegratäng
Sätt ugnen på 250 grader.
1. Skär auberginen längst med i 1/2 centimeter tjocka skivor. Salta skivorna och lägg i ett durkslag. Låt stå och dra i ca 10-15 min eller tills vätska sipprat ut. Torka av skivorna med hushållspapper och gnid in dem i citronsaft, salta och peppra.
2. Smörj en ugnssäker form med olivolja. Lägg aubergineskivorna i formen så att de täcker hela botten, hacka russinen och strö över aubergineskivorna. Rosta i mitten av ugnen ca 10 min eller tills skivorna fått färg.
3. Ta ut formen ur ugnen och häll på tomatsåsen på aubergineskivorna i formen, strö över finriven parmesanost på tomatsåsen. Grädda i mitten av ugnen i ca 10-15 min eller tills osten har smält och fått lite färg.

Vi använder cookies för att ge dig en bättre användarupplevelse

Ta del av våra senaste nyheter, vintips, vinprovningar och mässor. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Prenumerera
Välkommen! Senseswineclub.se innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Jag är över 25 år