Viltguide - välj rätt vin till viltkött | Senses Wineclub

68

Viltguide - Välj rätt vin till vilt

Att äta vilt är både naturligt, gott och nyttigt. Till skillnad ifrån nötkött har viltkött en sötma och smak som inte går att beskriva som annat än ”vilt”. Men hur hittar man ett vin till smaken ”vilt”? Vi ska försöka guida dig igenom djungeln utav smaker för att försöka hitta ett passande vin för just vilt. Som tidigare nämnt så är tillbehören A och O vid val utav vin till maten. Möt gärna syra med syra och sötma med sötma och välj gärna ett lite kraftigare och mustigare vin till det vilda köttet.

Tips:

- Hur hårt du väljer att steka köttet påverkar ditt val utav vin.
- Gillar du ditt kött genomstekt? Prova gärna ett mindre kraftigt vin till maten, då det annars lätt får en motbjudande kraftig och metalliskt smak.
- Välj gärna vin baserat på såsen du serverar till ditt kött. 
- Syrliga tillbehör mår bäst av att kombineras av syrlighet i vinet.

Älg

Vad sägs om tacos gjord på skogens konung? Varför inte prova på älgburgare med smörstekta kantareller? Eller serverar du det goda köttet på klassiskt vis med mandelpotatis och svartvinbärsgelé? Vad du än föredrar så är älg fantastiskt gott och det kött i ”viltfamiljen” som smakar mest vilt. Älg tycker vi blir bäst om man använder sig utav en välhängd och mör filé och använder antingen köttet i en gryta, eller försiktigt steker köttet tills insidan är fint rosa med en innertemperatur på cirka 62 grader. Till älgfilé passar en mogen och utvecklad Syrah, Merlot, Cabernet Sauvignon eller en fyllig Sangiovese bra. 
Älg är fantastiskt gott och det kött i ”viltfamiljen” som smakar mest vilt.

Ren

Ren gör sig väldigt bra i ugnen, men känner du att grillsäsongen inte är över ännu passar den även bra på grillen! För att få en ugnseffekt på grillen kan du snabbt lägga på renfilén för att få en fin yta, därefter linda in köttet i folie och låtas grillas till en innertemperatur på 55-58 grader. Köttet passar sig bäst med en stram och nyanserad Barolo från Piemonte eller en Syrah.
Ren gör sig väldigt bra i ugnen, men passar även bra på grillen! 

Hjort

Till en fin hjortfilé med dess intensiva struktur behövs mycket tanniner, gärna ett stort, rött italienskt vin som t.ex., Brunello eller Chianti.

Mauro Primitivo Alberello

Poggio Nero Brunello di Montalcino

Il Conte Montepulciano d'Abruzzo

Rådjur

Till en mager rådjursstek behövs ett stramt vin med hög syra, gärna Brunello eller en Barolo. Kika efter viner med druvorna Corvina, Sangiovese eller Nebbiolo. Para gärna ihop rådjuret med en god murkelsås och det blir succé.
Vildsvin, sveriges nya vilt!
Vildsvin 
Det rustika och smakrika köttet har blivit allt mer populärt och är det vilddjur som jagas mest i Sverige. Vildsvinet som har en mildare smak och passar bra till dem som inte vill ha den där kraftiga viltsmaken. Vildsvin är även magrare än griskött och passar därför bra som en lyxig ersättare. Krydda gärna vildsvinet med timjan och rosmarin.

I jämförelse är vildsvinets smaker inte alls lika vilt som älgens, och klarar därför inte av dem tunga vinerna som rekommenderades till älg, då vildsvinet lätt kan försvinna. Istället rekommenderas en Merlot, Pinot Noir eller Sangiovese till karrén.

Kanin/Hare 

Till magert kött, som kanin och hare. Passar långkok bäst, för att undvika att köttet blir torrt. Koka köttet länge med en halv flaska rött tills det nästintill faller isär och släng i lite kantareller. Om du ska ha ett äldre, lite mer robust och mognare vin till grytan, rekommenderas även att liknande vin används i grytan vid tillagning, gärna utan fatkaraktär då det kan orsaka bitter bismak i grytan.
Till magert kött, som kanin och hare. Passar långkok bäst, för att undvika att köttet blir torrt.
Vill du få lite mer viltsmak i grytan kan även enbär, timjan och rosmarin användas. Alla bidragande till att lyfta den goda viltsmaken. Vin till kanin och hare kan med fördel vara lite lättare, pröva en Bourgogne eller ett äldre Bordeaux vin. Sangiovese passar även här.

Allegro Sangiovese
Primitivo

Villaforte
Barolo

Col d'Orcia Brunello di Montalcino 2010

Fågel

Underhösten finns det ett stort intresse utav vilt, och ett utav det lite mer eleganta köttet man jagar är Viltfågel. I Sverige är det väldigt populärt att jaga fågel då vi har ett fint och smakrikt utbud i vår natur och några utav dem fåglar som jagas mest i Sverige är anka, vildand, rapphöns, fasan, orre, tjäder och ripa. Eleganta fåglar som har lätt och naturlig viltsmak och med rätt tillagning smakar
utsökt. Till en fågel som duva passar en gräddsås jättebra, och vill man intensifiera viltsmaken kan man även krydda gräddsåsen med enbär. Är det Ank-bröst eller en saftig och mör And du har på tallriken passar en lite mustigare och mer robust sås, t ex konjakssås eller en god fikonsky gjord på fikonmarmelad och en god hönsbuljong. Tänk på att låta vinet komplettera maten, och inte övermanna den, och välj gärna vinet du dricker baserat på såsen på tallriken. Fokusera på fylliga, kryddiga och smakrika viner, t ex zinfandel, röd Bourgogne eller ett Bordeaux vin.

Tips – Till feta fåglar kan med fördel en söt syrlig sås serveras.

Visste du? – Under krigstiden i Sverige åt man kråka. Kråkan fanns i konservburk tillgänglig i mataffärerna under namnet ”skogsfågel”.

Svamp

I samband med hösten och viltsäsongen börjar även svampsäsongen. Skogens guld kan användas till mycket. Varför inte göra en god mustig soppa eller en svamprisotto med parmesan och tryffel? Rå svamp, som består utav den femte grundsmaken, umami, kan vara svår att gå ihop med vin, men när svampen tillagas med kryddor och andra komponenter, så är vin den perfekta svamppartnern! 
Är du istället sugen på vitt vin så är en perfekt allround druva till svamp Chardonnay.
Till svamp serverar vi gärna lite mildare viner med en påtaglig fatkaraktär, en röd Rioja eller en Chianti passar därför bra till svampen. Är du istället sugen på vitt vin så är en perfekt allround druva till svamp Chardonnay. Matchar ni dessutom det vita med en mild och krämig kantarelltoast med smörstekt levain bröd sätter champagne guldkant på rätten med sin syra och dess brödighet. Champagne och smörstekt svamp passar nämligen som handen i handsken.

Primicia Tinto
Rioja

Brochet Facile Syrah

Palmer & Co Blanc de Blancs 2011

Rotfrukter

Rotfrukter är både goda, billiga och nyttiga och enkla att använda på många olika sätt, experimentera gärna med olika sorter och använd dem som stekta, ugnsrostade, rårivna, kokta, wookade eller i soppor. Rotfrukter har en sötma i sig som gifter sig bra med vin.

Vill du ha ditt kött rött? (57-59 grader) Då passar ett kraftigt och fylligt vin, med mycket tanniner.

Vill du istället ha ditt kött medium? (62-64 grader) Då bör du leta efter ett fylligt och balanserat vin.

Vill du istället äta skosula till middag? (well done, 65-70 grader) Så behövs lite mer sötma och mer fruktsyra.

Ska du servera vildsvin är det 70 grader som gäller och då vill du ha ett fylligt vin, med lite tanniner och lite frukt.

Ta del av våra senaste nyheter, vintips, vinprovningar och mässor. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Prenumerera
Välkommen! Senseswineclub.se innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Jag är över 25 år