Underhösten finns det ett stort intresse utav vilt, och ett utav det lite mer eleganta köttet man jagar är Viltfågel. I Sverige är det väldigt populärt att jaga fågel då vi har ett fint och smakrikt utbud i vår natur och några utav dem fåglar som jagas mest i Sverige är anka, vildand, rapphöns, fasan, orre, tjäder och ripa. Eleganta fåglar som har lätt och naturlig viltsmak och med rätt tillagning smakar
utsökt. Till en fågel som duva passar en gräddsås jättebra, och vill man intensifiera viltsmaken kan man även krydda gräddsåsen med enbär. Är det Ank-bröst eller en saftig och mör And du har på tallriken passar en lite mustigare och mer robust sås, t ex konjakssås eller en god fikonsky gjord på fikonmarmelad och en god hönsbuljong. Tänk på att låta vinet komplettera maten, och inte övermanna den, och välj gärna vinet du dricker baserat på såsen på tallriken. Fokusera på fylliga, kryddiga och smakrika viner, t ex zinfandel, röd Bourgogne eller ett Bordeaux vin.
Tips – Till feta fåglar kan med fördel en söt syrlig sås serveras.
Visste du? – Under krigstiden i Sverige åt man kråka. Kråkan fanns i konservburk tillgänglig i mataffärerna under namnet ”skogsfågel”.